Turime gerų žinių! Lietuvos kultūros taryba teigiamai įvertino mūsų ansamblio pastangas atnaujinti tautinės choreografijos aruodus ir dalinai finansuos mūsų naujo šokio spektaklio “Kosmo” sukūrimą! Valio! Mes labai laimingi!

Jau turime didžiąją dalį specialiai šiam spektakliui parašytos muzikos! Taip, s p e c i a l i a i    p a r a š y t o s, dar negirdėtos ir labai naujos. Dalį kūrinių parašė mūsų geras ansamblio draugas Donatas Zakaras, o kita dalis bus dviguba premjera, nes tai pirmieji Remigijaus Rančio kūriniai liaudies instrumentų orkestro sudėčiai! Ar Jums jau įdomu? Mums tai labai, juolab žinome, kad kai kurie muzikiniai kūriniai yra tikri šedevrai. Choreografijos autorius Edmundas Žička atvirauja: „svarbiausia šios muzikos nesugadinti“.

Šiam momentui tikrai negalime pasakyti kada Jus visus pakviesime į premjerą. Bet mes labai stengsimės, kad jį įvyktų 2021 m. pavasarį. Taip simboliškai pažymėsime ansamblio „Sietuva“ jubiliejų, nes esant dabartiniai situacijai, negalėtume sukviesti visų „senių“ prisiminti senus gerus laikus ir patrypti scenoje. 🙂

O jei Jums įdomu apie ką bus mūsų naujas šokių spektaklis „Kosmo“, tai pranešam, kad jis kuriamas remiantis baltų etnokosmoliginiais tikėjimų motyvais. Siužeto pagrindas yra sakmė apie Saulę, Mėnulį ir Žemę: „Labai seniai Saulė ir Mėnulis gyvenę viename namelyje, mylėję vienas kitą, susilaukė dukters Žemės. Kartą jie susipyko ir Saulė nutarė, kad ji viena saugos Žemę, bet Mėnulis nesutiko. Galiausiai Perkūnas nusprendė, kad dieną Žemę lankys Saulė, o naktį saugos Mėnulis. Taip ir iki šiolei yra vykdoma Perkūno valia.“

Kaip ir visados, šokio spektaklio sumanytojas ir choreografijos autorius Edmundas Žička išstudijavo didelę dalį prieinamos medžiagos šia tema, taip tęsdamos intelektualios choreografijos kelią. Tad dalis šokių kuriami, pavyzdžiui, pagal baltų soliarinės mitologijos fragmento, vaizduojančio Saulės judėjimą paros tarpsnyje, hipotetinę rekonstrukciją, kurią savo knygoje publikavo Nijolė Laurinkienė. Arba, pavyzdžiui, atsižvelgiant į turimus folklorinių šokių „Mėnesėlis“ ir ratelių „Mėnesėlis šviečia“ ir pan. turimus aprašymus archyvuose. Už šių aprašų gavimą turime padėkoti LNKC choreografinio folkloro specialistei Audronei Vakarinienei.

Vis dar skaitome? Tada tik Jums, patiems smalsiausiems, pranešame, kad muzikos šokio spektakliui sukūrimas yra gana brangus malonumas. Tad be Lietuvos kultūros tarybos paramos negalėtume sau to leisti! Šiam tikslui išleidome ir dvejus metus kauptą Jūsų paramą! Ačiū Jums, kad palaikote tautinio meno vystymą ir skiriate Sietuvai 1,2 proc. nuo sumokėto GPM. Beje, įsigijome ir išimtines turtines teises į visus šokio spektaklio kūrinius, tad kiti atlikėjai, be Tautinių šokių ansamblio “Sietuva” leidimo, negali atlikti šių kūrinių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *